בלוג ומה חדש

קונצ'רטו לקולנוע עם 'תרצה אתר: ציפור בחדר'

שרון וולף ומתן מושונוב בשירי תרצה אתר

לרגל יום האישה הבינלאומי, שחל בשבת, 8 במארס 2025, ולרגל עשור למותה של מייסדת הסינמטק האגדית ליה ון ליר, אירוע מיוחד שנערך בסינמטק ירושלים הוקדש לשירתה ולדמותה של תרצה אתר. במסגרת הסידרה המעולה 'קונצ'רטו לקולנוע', סרטנו תרצה אתר: ציפור בחדר, הוקרן בפני אולם מלא ומרוגש, מיד אחרי קונצרט משיריה של אתר, והרצאה של הפרופ' מיכאל וולפה. שמחתי לשאת דברים באירוע ולספר לקהל על עשיית הסרט ועל הדרך שעשיתי איתו מאז שזכה בפרס השופטים בפסטיבל הסרטים בחיפה.


פרידה מרנן שור, 1952-2025

רנן שור, מתוך "מחכים לגודיק" (צילום: נילי אצלן)

התמונה הזו, מלפני כ-20 שנה, צולמה על הסט של "מחכים לגודיק". הזמנתי אז את רנן להתראיין לסרט בזכות פרט ביוגרפי שלא כולם יודעים עליו: רנן היה ילד-כוכב בתיאטרון גיורא גודיק. הוא לוהק לתפקיד בן המלך סיאם במחזמר "המלך ואני" ושיחק ערב ערב לצידם של אריק לביא ורבקה רז.
בראיון הוא מיד סיפק את הסחורה, ואף מעבר לכך: סיפר את אחד הסיפורים הטובים ביותר על גודיק. מצד אחד, מזווית ראייה של ילד שהיה שם וראה הכל, ומהצד השני של רנן המנהל, שהבין דבר או שניים בהפקה ויכול היה לזקק את התמצית הגודיקית במיטבה. במובנים מסוימים רנן שור היה סוג של גודיק בעצמו, היו ביניהם לא מעט דברים משותפים, ובעיקר, אולי, הדרישה הבלתי מתפשרת לשלמות. זה התאים לא מעט שנים לבית הספר שהקים, ניהל ביד רמה והצעיד למצוינות, זה התאים ליצירת סרטים מעולים, זה לא תמיד התאים לכל מי שהיה בסביבה.
לא הייתי תלמיד של רנן במובן הרגיל של המילה, אבל למדתי ממנו כמה וכמה דברים מאוד משמעותיים. שמרנו על קשר רופף לאורך השנים. הוא היה מזמין אותי לסם שפיגל מפעם לפעם ללוות סטודנטים בפרוייקטים אישיים, או לשבת בפאנל זה או אחר בבית הספר. אני הזמנתי אותו לצפות בסרטיי. לרוב לא הצליח להגיע לפרמיירה, אבל פתאום אחרי המון זמן היה מתקשר ומספר על חוויית הצפייה שלו.
לפני כמה חודשים פתאום ביקש לצפות שוב ב"ציפור בחדר", סרטי על תרצה אתר. בסוף הצפייה הוא כתב לי שזו "פנינה אמיתית", ושהוא דמע לאורך כל הסרט. סיפר שהוא עובד על סרט, על דודתו המיתולוגית, משוררת אף היא, וזמן קצר לאחר מכן הזמין אותי לצפות בגירסה מוקדמת. רשמתי לפניי שיש לו הספק מאוד מרשים. רק סיים את "המעורר" שבדיוק צפיתי בו ואהבתי, וכבר עומד לסיים עוד סרט.
הגעתי אל ביתו. היו שם עוד שתי חברות שלו, וצפינו יחד בקאט. עם כל הניסיון של רנן והדעתנות והשאיפה לשלמות, כשרנן הראה סרט שלו, הוא חזר להיות הכי שביר. הוא ישב ועישן בשרשרת, צופה בסרט שלו בעיניים של הילד שהיה, כאילו זו הפעם הראשונה. ואז הייתה שיחה, אמרנו מה אהבנו ומה שפחות ומה שכדאי אולי לשנות בסרט. רנן הקשיב קשב רב, לא תמיד אפשר היה לדעת אם הוא לוקח משהו ממה שאמרת, או שזה בכלל לא בכיוון של מה שהוא מחפש. גלגלי מוחו המשיכו לעבד נתונים גם כשהודה לנו ויצאנו אל הלילה.
כמה שבועות אחר כך הוא התקשר שוב, ואמר שיש קאט חדש. שהוא לקח לתשומת ליבו את ההערות, ושאני אראה בעצמי שהוא כבר יישם אותן. הוא אמר שהוא נוסע לפריז להקרין את "המעורר", ואם לא קשה, ואם אני יכול להספיק, שאצפה שוב בקאט המתוקן ואכתוב לו מה חשבתי. צפיתי, לא אומרים לא לרנן, וגם הסתקרנתי לראות לאן הוא לקח את הדברים. התברר שהכניס את מרבית השינויים שדיברנו עליהם בצפייה הקודמת. היו עוד כמה דברים חדשים שכתבתי, כולל התייחסות לשם הסרט, שפחות אהבתי. לא ריחמתי עליו. לקח לו מספר שבועות לחזור אליי. כהרגלו, הוא לא סיפר מה לקח מההערות, רק הודה לי שוב וסיפר אגבית שלמעשה הסרט גמור. אמרתי: "כבר? וואו!"
עצוב על לכתו הפתאומית של רנן. אבל שמח שהספיק להשלים את הסרט שהיה כל כך להוט ליצור ולסיים. לא העליתי על דעתי שזה יהיה סרטו האחרון. בסוף, אגב, הוא החליף את שם הסרט. נודע לי במקרה. ואולי עוד יתברר שהסרט הזה הוא בכלל עליו.
וכמה אני אוהב את "בלוז לחופש הגדול".
ילד פלא, רנן שור. נוח בשלום.


 נתן יונתן בפסטיבל "סרטים במגפיים" במודיעין

סרטנו אם העולם הזה הוא ים: נתן יונתן, נבחר לפתוח את פסטיבל החורף של מודיעין-מכבים-רעות, "סרטים במגפיים" – פסטיבל אינטימי שכבר הפך למסורת שנתית של הקרנת סרטי איכות. ההקרנה נערכה באודיטוריום בבית הספר לאמנויות של מודיעין, ב-12 בפברואר 2025, ומיד לאחריה נערכה שיחה עם הקהל, בהנחיית העיתונאית אנה בורד. תודה רבה לאגף התרבות של מודיעין.


 "אם העולם הזה הוא ים" בפסטיבל דוקאביב גליל

מרגש לחזור לצפון! סרטנו אם העולם הזה הוא ים: נתן יונתן, נבחר להשתתף בפסטיבל דוקאביב גליל, המהדורה הצפונית והחורפית של פסטיבל דוקאביב. ב-17 בינואר 2025, יום שישי אחר הצהריים, הסרט הוקרן בהיכל התרבות מעלות, בפני קהל גדול ומרוגש. לאחר ההקרנה התקיימה שיחה מרתקת, בהשתתפות נטע רז, בתו של נתן יונתן. הקהל הוזמן להצטרף לקבלת שבת עם שירה בציבור משירי נתן יונתן, בהנחיית ובליווי המוזיקאי אמיר זוסקו. תודה לפסטיבל דוקאביב על האירוח החם.


שניים מסרטיי במצעד הנצפים ביותר של 2024

משמח לגלות ששניים מהסרטים שלי נכנסו לרשימת הנצפים ביותר לשנת 2024: אם העולם הזה הוא ים, הסרט החדש על נתן יונתן, והחיים הנסתרים של שייקה אופיר, שלא יורד מהמצעדים זו השנה החמישית. מכל בחינה אחרת, זו הייתה שנה נוראית. ובכל זאת, תודה לכל מי שהאמין, תמך וצפה 👐🏻 הלוואי והשנה שבפתח תביא איתה משב של אופטימיות ובשורות משמחות (26.12.24).


ביקורת סרט: "אם העולם הזה הוא ים – 5 כוכבים!"

כיף להתעורר לביקורת של מבקרת הקולנוע מרלין וניג, על סרטנו אם העולם הזה הוא ים: נתן יונתן, במגזין התרבות והאמנות 'פורטפוליו'. לא רק הדירוג המירבי שהיא העניקה לסרט, גם הטקסט נהדר.

לביקורת המלאה >>

מחווה לגיורא גודיק בתיאטרון בית לסין

ב-5 בספטמבר 1977, נפטר המפיק האגדי גיורא גודיק, האיש שהביא את ברודווי לישראל, ולמעשה הניח את היסודות לתיאטרון המוסיקלי כפי שאנחנו מכירים אותו כיום. 47 שנים אחרי מותו, ב-19 בספטמבר 2024, עלה בתיאטרון בית לסין מופע המחווה שכתבתי בעקבות הסרט מחכים לגודיק.

להמשך קריאה >>

“אם העולם הזה הוא ים” בין הנצפים ביותר של yes דוקו

אני מאמין שאף אחד לא יחשוד בי שאני עושה סרטים בשביל הרייטינג. אבל לגלות שהסרט החדש על המשורר נתן יונתן, אם העולם הזה הוא ים, התמקם במקום השני בסרטים הנצפים ביותר של yes דוקו – זו הפתעה נעימה, בפרט בתקופה קשה של מלחמה. ואם כבר שני, אז כיף שאת המקום הראשון מעלינו תופס חברי, מורי ורבי, ארז לאופר, בסרטו על רוני קלדרון (עם הילה מדליה). מתחתינו: אליזבט טיילור, מרק צוקרברג ושיקספיר. (1.9.24)


כשרועי בר נתן פגש את סוזי מילר

מגישי הפודקאסט "באות בזמן" – דליה גוטמן, רועי בר נתן, שחר סגל ועילי בוטנר – בהמלצה חמה ומחווה מרנינה לסרטנו על נתן יונתן, אם העולם הזה הוא ים. גם אם לא דייקו בשמי (אריק דור דוידוביץ הוא חבר) – דיברו ושרו כה יפה וגם מצחיק (21.8.24)


ערב שידורים מיוחד מסרטיי בערוץ yes דוקו

החברים היקרים בערוץ yes דוקו הכינו לי הפתעה: ערב שידורים שלם שהוקדש לשלושה מסרטיי הביוגרפיים. זה התחיל עם תרצה אתר: ציפור בחדר, המשיך לשידור בכורת הסרט החדש על נתן יונתן, אם העולם הזה הוא ים, והסתיים בהחיים הנסתרים של שייקה אופיר. מאז ולאורך כל הסופ"ש, זורמות אליי תגובות נפלאות שמחממות את ליבי. תחנה בזמן שבה אני עוצר להודות. (17.8.24)


"אם העולם הזה הוא ים: נתן יונתן“ מגיע לחיפה

היה מאוד מרגש להקרין אמש בחיפה את סרטנו החדש, אם העולם הזה הוא ים: נתן יונתן. כאן נולדתי וגדלתי, וממש באותו אולם בסינמטק חיפה, ראיתי לראשונה בחיי "סרט איכות", כשהייתי תלמיד ולקחו אותנו באוטובוס ליום קולנוע בסינמטק. "400 המלקות" של פרנסואה טריפו היה הסרט, והוא הותיר בי רושם עז להרבה מאוד שנים. (26.6.24)

להמשך קריאה >>

ראיון עם אורלי וגיא בגלי צה"ל

בעקבות יציאת סרטנו אם העולם הזה הוא ים: נתן יונתן, התארחתי בתוכניתם של אורלי וילנאי וגיא מרוז בגלי צה"ל. הקליקו על הנגן להאזנה.


בכורת הסרט ”אם העולם הזה הוא ים“ בערוץ yes דוקו

הערב, אחרי מסע ארוך ופתלתל, הסרט החדש שלי, אם העולם הזה הוא ים, עולה לשידור בכורה בערוץ yes דוקו. הימים ימי המתנה מורטי עצבים, התקופה תקופת מלחמה, שכול ועצב מסביב – ממש לא התזמון המומלץ להשיק סרט חדש, ועוד על משורר שכבר 20 שנה לא איתנו. (15.8.24)

להמשך קריאה >>

מאמרי ב'הארץ': אמור לי באיזה רחוב אתה גר, ואומר לך מי אתה

הזיכרון התרבותי הוא דבר מתעתע, שמתעצב על ידי פעולות ומעשים, ובעיקר אולי, על ידי הימנעות שקטה והרסנית מפעולות אלה. אם החברה בישראל לא תשכיל להקדיש להנצחה תרבותית את תשומת הלב, המחשבה והמשאבים הנחוצים — אנו עלולים למצוא את עצמנו מצטופפים במים רדודים גם בדורות הבאים. (9.9.21)

להמשך קריאה >>

אצל 'גאולה ולונדון': מי היה שייקה אופיר

לקראת בכורת הסרט החיים הנסתרים של שייקה אופיר בפסטיבל דוקאביב, התארחתי עם גברי בנאי בתוכנית של ירון לונדון וגאולה אבן ב'כאן 11'. (26.5.19)